Kristi himmelfärdsdag – vad är det egentligen?

En extra röd dag i våra kalendrar, för något Jesus gjort, tackar man ju inte nej till. Men vad var det egentligen han gjorde som gör att vi över två tusen år senare kan njuta av en ledig dag på våren?

Kristi himmelsfärdsdag eller Kristi Flygare som det ibland kallas är en välkommen röd dag som infaller på våren. Dagen infaller 39 dagar efter påskdagen och det varierar därför vilket datum den infaller på, dock så är det alltid en torsdag. Dagen infaller tidigast 30 april och senast 3 juni och kan därmed infalla på samma dag som valborg eller första maj.

Som det nästan hörs på namnet så är Kristi himmelsfärdsdag en kristen högtid. Inom kristendomen är det dagen då Jesus efter att ha återuppstått lämnade jorden och fördes upp till himlen inför elva apostlar. Inom kristendomen säger man också att Jesus gav lärjungarna ett uppdrag innan han återvände till himlen, nämligen att berätta om vad de varit med om.

Kristi himmelsfärdsdag har firats sedan 300-talet. Men redan innan den här kristna högtiden började firas så hade man ett annat firande den här dagen, den kallades betessläppningen. Det var då man lät boskapen gå ut på bete. Tidigare ansågs Kristi himmelsfärdsdag vara den första sommardagen i Sverige och har också kallats ”barärmdagen” eftersom det var då folk började gå med bara armar eller ”första metardagen” för att fira att sommarfisket inleddes.

Tidigare har det varit vanligt att man firat ”gökotta” på Kristi himmelsfärdsdag. Då gav man sig ut på fågelskådartur tidigt på morgonen och hade picknick, man lyssnade på när göken började gala.

I kyrkan firar man fortfarande en version av gökotta på Kristi himmelsfärdsdag, men med gudstjänst, allsång och andakt.

De som inte är troende brukar inte fira Kristi himmelsfärdsdagen på något särskilt sätt. Den infaller som sagt under mitten eller slutet av våren och är det bra väder kan det vara vanligt att man är ute och njuter i solen, men det finns ingen särskild tradition. 

Vi på Söderfors Stödboende önskar er alla en njutbar Kristi himmelfärdsdag!