Holmsund

Holmsund – kustsamhälle med historia 

Det började med att sågat virke kom flytande längs Umeälven ut till kusten i Holmsund, där det togs om hand, tvättades, skurades och staplades, i väntan på vidare transport ut i världen. Från sågen och forsen uppe i Baggböle skickades virket vattenvägen till den lastageplats på småholmarna som skulle bli hjärtat i ett lokalt industrisamhälle och en ny västerbottnisk kustbygd.

Bostäder, pålitlig social service och bättre förutsättningar för lokal affärsverksamhet har skapat möjligheter för nya generationer att skriva nästa kapitel om platsen där virke tvättats, staplats och sågats och där de som var med slet och lade grunden till det moderna Sverige.

Holmsund ligger nära stambanan och E12:an, det tar endast 10 minuter till flygplatsen och 15  minuter in till Umeå centrum.

Utbud

I Holmsund finns bl.a bibliotek, vårdcentral (som f.ö har de kortaste väntetiderna i Västerbotten enligt Aftonbladets reprotage 180607), folktandvård, restauranger och detaljhandel.

Möjligheterna till aktiviteter på torra land är många, vinter som sommar. Ta en runda på golfbanan  eller njut av en skön massage. För att fylla på skafferi och kylskåp, posta paket och köpa nya krukväxter, kan man besöka det fridfulla torget mitt i samhället.

Ett populärt besöksmål i Holmsund är Aquarena, Storsjöhallens friskvårdsanläggning, som erbjuder simning, äventyrsbad, träning, massage och restaurang. Gör man en utflykt till Omberget kan man njuta av utsikten eller ta en tur utför på vintern. Skidbacken har två nedfarter och knapplift. Intill finns ett av samhällets flera motionsspår. Holmsund erbjuder också mycket goda fiskemöjligheter, både i havet och i kringliggande sjöar, samt kanotleder och elljusspår.

Kultur

Västerbackens Sågverksmuseum ligger i en av de gamla arbetarbostäderna i Holmsund och berättar historien om arbetarnas vardag under skilda epoker. Här går man som besökare rakt in i sågverksarbetarnas arbete, bostad, familjeliv och fritid. Museet är inhyst i en av de gamla arbetarbostäderna. Miljön i Västerbacken är välbevarad med bl a arbetarbostäderna från 1800-talet, brukskyrkan och den gamla skolan som idag används som konstnärskollektiv. Området är klassat som riksintresse då det gäller kultur och historia.

Holmsund tillhör Umeå kommun – Björkarnas Stad

Läs mer om Holmsund